Zdrowe ciacho na daktylowym spodzie

Idealne ciacho na weekend!!! Kremowa masa waniliowa na pysznym daktylowym spodzie i wierzch z chrupiącej posypki- połączenie idealne!!!

20171108_101047.jpg

Przepis:

Składniki:

Spód:

- 150 g daktyli suszonych
- 60 g płatków owsianych
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka oleju kokosowego

Masa:

- budyń waniliowy bez cukru (1 opakowanie ok 40 g)
- mleko 400 ml
- 2 łyżki ksylitolu

Posypka :

- 40 g pszenicy ekspandowanej z miodem

Wykonanie:

Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć je przez około 15 minut. Po tym czasie dokładnie odsączyć daktyle. Zblendowac je na gładką masę. W osobnym naczyniu zmienić płatki owsiane (można zblendowac, my właśnie tak robimy),dodać do nich kakao oraz olej kokosowy. Następnie dodać zblendowane wcześniej daktyle . Całość jeszcze chwile razem blendowac aż masa się całkowicie połączy. Przygotować małą keksówkę wyłożona papierem do pieczenia. Na jej dnie dokładnie rozprowadzić przygotowana masę-to będzie spód naszego ciasta. Spód włożyć na 15 min do zamrażalki, w tym czasie przygotować masę. Rozmieszac budyń w 100 ml mleka. Pozostałe 300 ml mleka zagotować, do gotującego się mleka powoli wlać budyń cały czas mieszając. Mieszać aż do zgęstnienia. Wyłożyć masę budyniowe na spód ciasta i całość posypać ziarnami pszenicy ekspandowanej. Całość włożyć do zamrażarki na około 1 h, pilnować aby nie zamarzło,a następnie do lodówki jeszcze na ok 2 h i gotowe. Przechowywać w lodówce. Smacznego😊