Przykładowy dzień z diety
Śniadanie:
Jajecznica z grzybami i kabanosem:
- 2 jajka
- 5 g oleju kokosowego
- 100 g grzybów leśnych
- 30 g cebuli czerwonej
- 10 g kabanosów
- 150 g pomidora
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- chilli
Wykonanie:
Grzyby wraz z cebulką podsmażyć na oleju kokosowym. Dodać kabanosy i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie wbić na patelnię 2 jajka i mieszać dopóki białko się nie zetnie. Doprawić solę, pieprzem i chilli (wedle uznania). Przygotowaną jajecznicę wyłożyć na talerz i udekorować świeżym szczypiorkiem. Serwować z pokrojonym w plasterki pomidorem.
II śniadanie: (dozwolone 2 sztuki)
Muffinki z czerwonej fasoli (przepis na 8 sztuk)
- pół puszki czerwonej fasoli
- 180 g banana
- 2 jajka
- łyżeczka oleju kokosowego (5 g)
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- odżywka białkowa (20 gram)- opcjonalnie
- maliny 50 g
Wykonanie:
Czerwoną fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie zblendować na gładką masę. Dorzucić wszystkie pozostałe składniki i ponownie zblendować. Do tak przygotowanej masy dodać maliny i całość delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć masę do foremek silikonowych i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Obiad:
Burger wołowy:
Składniki na 4 burgery:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 1 mała cebula czerwona
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki ketchupu
- 3 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz, bazylia, oregano, chilli
- 1 łyżka oliwy z oliwek/ oleju kokosowego do smażenia (5 g)
Dodatki: (na 1 burgera)
- pełnoziarnista bułka 80 g
- cebula czerwona (3 plasterki)
- ogórek konserwowy (1 sztuka)
- pomidor (2 plasterki)
- majonez domowy (1 łyżeczka)
- ketchup (1 łyżka)
Wykonanie:
Wołowinę wkładamy do miski. Następnie do mięsa dodajemy posiekaną drobno cebulę, czosnek przepuszczony przez praskę, całe jajko, po 3 łyżeczki ketchupu oraz musztardy. Wszystko doprawiamy bazylią, pieprzem, solą, oregano i chilli (według uznania). Całość dokładnie mieszamy. Następnie formujemy burgery. Najlepiej wielkość dopasować do wielkości bułek jakie mamy.
Burgery smażyć na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy z oliwek lub oleju kokosowego 4-5 min z każdej strony. Bułki przekrawamy i wkładamy do piekarnika (będą wtedy chrupiące). Na koniec komponujemy swojego burgera :)
Podwieczorek:
Słodki deser z owocami:
- 100 g malin/ truskawek
- jogurt naturalny 200 g
- syrop klonowy- 1 łyżka
- 30 g płatków owsianych
- 15 g orzeszków ziemnych niesolonych
- 30 g borówek
- 50 g banana
- 10 g wiórek kokosowych
Wykonanie:
Maliny/truskawki zblendować na jednolitą masę i ułożyć je na dnie przezroczystej szklanki. Jogurt naturalny wymieszać z syropem klonowym a następnie połowę wyłożyć na maliny. Następnie dalej układać warstwowo: płatki owsiane, borówki, znowu jogurt, orzeszki ziemne, borówki i na końcu banan. Udekorować wiórkami kokosowymi.
Kolacja:
Kurczak w sosie curry na mleczku kokosowym:
- 100 g fileta z piersi kurczaka
- 50 ml mleczka kokosowego
- 30 g kukurydzy konserwowej
- 50 g ananas
- 30 g cebuli
- 80 g papryki czerwonej
- 5 g oliwy z oliwek/oleju kokosowego
- 60 g makaronu pełnoziarnistego
- sól, pieprz, oregano, bazylia, chilli, kurkuma, curry
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki. Następnie podsmażyć wraz z drobno posiekaną cebulą na łyżeczce oliwy z oliwek. Paprykę pokroić w paseczki (ok. 3 cm), również podsmażyć. Dodać kukurydzę i ananasa. Do tak podsmażonych składników wlać mleczko kokosowe i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią, chilli i co najważniejsze curry i kurkumą. Makaron ugotować al dente. Wyłożyć makaron na talerz, nałożyć na niego przygotowanego kurczaka w sosie curry i pyszne, zdrowe danie gotowe.