Przykładowy dzień z diety

20171107_112623.png

Śniadanie:                             

Jajecznica z grzybami i kabanosem:

- 2 jajka

- 5 g oleju kokosowego

- 100 g grzybów leśnych

- 30 g cebuli czerwonej

- 10 g kabanosów

- 150 g pomidora

- szczypiorek

- sól

- pieprz

- chilli

Wykonanie:

Grzyby wraz z cebulką podsmażyć na oleju kokosowym. Dodać kabanosy i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie wbić na patelnię 2 jajka i mieszać dopóki białko się nie zetnie. Doprawić solę, pieprzem i chilli (wedle uznania). Przygotowaną jajecznicę wyłożyć na talerz i udekorować świeżym szczypiorkiem. Serwować z pokrojonym w plasterki pomidorem.

 

 


20171107_111357.png

II śniadanie: (dozwolone 2 sztuki)

Muffinki z czerwonej fasoli (przepis na 8 sztuk)

- pół puszki czerwonej fasoli

- 180 g banana

- 2 jajka

- łyżeczka oleju kokosowego (5 g)

- 3 łyżki miodu

- 2 łyżki mąki ryżowej

- 1 łyżka kakao

- łyżeczka proszku do pieczenia

- odżywka białkowa (20 gram)- opcjonalnie

- maliny 50 g

Wykonanie:

Czerwoną fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie zblendować na gładką masę. Dorzucić wszystkie pozostałe składniki i ponownie zblendować. Do tak przygotowanej masy dodać maliny i całość delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć masę do foremek silikonowych i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

 

 


20171107_111210.png

Obiad:

 

Burger wołowy:

Składniki na 4 burgery:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 1 mała cebula czerwona
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki ketchupu
- 3 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz, bazylia, oregano, chilli
- 1 łyżka oliwy z oliwek/ oleju kokosowego do smażenia (5 g)

Dodatki: (na 1 burgera)
- pełnoziarnista bułka 80 g
- cebula czerwona (3 plasterki)
- ogórek konserwowy (1 sztuka)
- pomidor (2 plasterki)
- majonez domowy (1 łyżeczka)
- ketchup (1 łyżka)

                                                                                                

Wykonanie:

Wołowinę wkładamy do miski. Następnie do mięsa dodajemy posiekaną drobno cebulę, czosnek przepuszczony przez praskę, całe jajko, po 3 łyżeczki ketchupu oraz musztardy. Wszystko doprawiamy bazylią, pieprzem, solą, oregano i chilli (według uznania). Całość dokładnie mieszamy. Następnie formujemy burgery. Najlepiej wielkość dopasować do wielkości bułek jakie mamy.

Burgery smażyć na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy z oliwek lub oleju kokosowego 4-5 min z każdej strony. Bułki przekrawamy i wkładamy do piekarnika (będą wtedy chrupiące). Na koniec komponujemy swojego burgera :)


20171107_111254.png

Podwieczorek:

Słodki deser z owocami:

- 100 g malin/ truskawek

- jogurt naturalny 200 g

- syrop klonowy- 1 łyżka

- 30 g płatków owsianych

- 15 g orzeszków ziemnych niesolonych

- 30 g borówek

- 50 g banana

- 10 g wiórek kokosowych

Wykonanie:

Maliny/truskawki zblendować na jednolitą masę i ułożyć je na dnie przezroczystej szklanki. Jogurt naturalny wymieszać z syropem klonowym a następnie połowę wyłożyć na maliny. Następnie dalej układać warstwowo: płatki owsiane, borówki, znowu jogurt, orzeszki ziemne, borówki i na końcu banan. Udekorować wiórkami kokosowymi.

 

 


20171107_111659.png

Kolacja:

Kurczak w sosie curry na mleczku kokosowym:

- 100 g fileta z piersi kurczaka

- 50 ml mleczka kokosowego

- 30 g kukurydzy konserwowej

- 50 g ananas

- 30 g cebuli

- 80 g papryki czerwonej

- 5 g oliwy z oliwek/oleju kokosowego

- 60 g makaronu pełnoziarnistego

- sól, pieprz, oregano, bazylia, chilli, kurkuma, curry

 

Wykonanie:

Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki. Następnie podsmażyć wraz z drobno posiekaną cebulą na łyżeczce oliwy z oliwek. Paprykę pokroić w paseczki (ok. 3 cm), również podsmażyć. Dodać kukurydzę i ananasa. Do tak podsmażonych składników wlać mleczko kokosowe i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią, chilli i co najważniejsze curry i kurkumą. Makaron ugotować al dente. Wyłożyć makaron na talerz, nałożyć na niego przygotowanego kurczaka w sosie curry i pyszne, zdrowe danie gotowe.

 

Białka= 122 g, Tłuszcze= 70 g, Węglowodany= 220 g

Razem: 2000 kcal